Synestezie

    Hodnocení uživatelů: 1 / 5

    Aktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
     

    Jsem synestezik. Vím to o sobě už řadu let, ale pojmenovat své "schopnosti" umím teprve krátkou chvíli.

    Co je to synestezie?

    Synestezie (z řeckého syn- = spojení a aesthesis = cítění, vjem) je sdružení vjemů dvou nebo více tělesných smyslů. Jde o způsob vnímání, kdy původní vjem jednoho smyslu vyvolá vjem smyslu jiného, resp. je k původnímu přiřazen. Může jít i o sdružení různých vjemů, které by patřily stejnému smyslu, avšak vyvolaný vjem je pouze „cítěn“. V obou těchto případech může být první či vyvolávající z vjemů viděn, slyšen, apod. nikoli fakticky, ale jen mentálně, tedy osoba si jej představuje ve své mysli.

     

    12003906 726841647450584 2605691735093057951 nJak to mám já?

    Své písně skládám dle barev, barvy musí k sobě ladit, neumím noty .. Vše do sebe musí zapadat. Celek pak dělá neuvěřitelně krásnou barevnou škálu, barvy se mezi sebou proplétají, některé splynou a celkovou píseň nakonec vidím cca ve třech barvách, ke kterým dělám texty.
    I text musí být barevně sladěn s hudbou. Jakmile vidím svou píseň např. červeně, nemůže být obsah tématu modrý, musí ladit, tudíž opět volím k sobě písmena dle barev a následně my z toho vyjdou cca 3 základní barvy (někdy více, někdy méně), které musí "zapadnout" do hudby. 
    Př.:
    Píseň hate in family má v základu barvy: bílá, modrá, tmavě modrá, fialová, temně fialová, tmavě modrá, světle šedá, tmavě šedá. Celkový výsledek hudby k písni: Tmavě fialová, slonovinová, tmavě modrá. Následně slova: "Hate in family" .. H - tmavě fialové, A - červené, T - slonovina?, E - světle žlutá. I - bílá, N - odstín hnědé. F - světle hnědá, A - červená, M - Modrá, I - bílá, Y - bílá s lehce modrým (světle) odstínem. První Slovo začíná na Tmavě fialovou, celkově se mi hodí do hudby ... celý ten název písně, se mi hodí do hudby. 
    Téma písně je o nenávisti v rodině. Rodina - (ne)láska je pro mne tématem tmavě modrým a slovo "nenávist" tmavě modrou barvu umocňuje. 
    Vzhledem k tmavě modrým prožitým emocím v době, kdy docházelo k velikým konfliktům v rodině, se tmavě modrá v písni maximálně vyjímá. 
    Píseň tématicky i hudbou "alesp. pro mě" ladí. Hlasově je položena do dívčího, spíše zoufalého zpěvu, aby zpěv umocnil barvy mnou zvolené. 

    Velmi těžko se mi popisuje, jak vlastně tvořím své písně a snad jsem vám alespoň trochu odkryla pozadí mé tvorby.

    Kde všude vidím své barvy?

    Určitě jsou obrovskou součástí mého života a vidím, vnímám je všude. Vypíši alespoň v bodech, odkud ke mě míří.

    • Hudba
    • písmena
    • čísla
    • různé zvuky (i zvuk větráku má svou barvu)
    • lidé (při kontaktu s člověkem vidím barvy, které jej charakterizují a dle toho si určuji sympatie)
    • vůně (musí být ale velmi intenzivní) x zápach
    • slova (Každé slovo má svou barvu)
    • roční období (jaro je zelené, léto žluté, podzim oranžová - zelená, zima modro - bílá)
    • měsíce
    • datumy

    Jak se s tím dá žít?

    Tuto otázku mi pokládá mnoho lidí. Má odpověď je vždy stejná:

    "Normálně, já se s tím už narodila a nikdy mi to nepřišlo divné. Pro mne bylo nejhorším zjištěním asi to, když mi okolí oznámilo, že svět vnímá úplně jinak, než já".

    © 2018 Ala81

    Search